معماری ARM (Advanced RISC Machine) معماری ساختار یک پردازنده میباشد که توسط شرکت آرم هولدینگز در دهه ۱۹۸۰ طراحی و توسعه یافته است که در مقابل معماری x۸۶ و بعدها x۶۴ شرکتهای Intel و AMD که از معماری CISC استفاده میکنند قرار گرفت، از بزرگترین ویژگیهای این معماری مصرف کم، اندازه کوچک و مقیاسپذیری یا قابلیت استفاده در تراشههای کوچک یا ابرکامپیوترها را میتوان نام برد.
این شرکت تولید کننده تراشه نیست بلکه فقط گواهی استفاده از این معماری را میفروشد و بقیه شرکتها با گرفتن این مجوز و دانش این معماری به تولید تراشههای مبتنی بر معماری ARM که همین طور که از نامش پیداست این معماری خود بر اساس معماری RISC میباشد میپردازند و تا سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۲۸۰ میلیارد دستگاه از معماری ARM بهره میبرند.
معماری ARM مشخص میکند که در هنگام اجرای یک دستورالعمل، سختافزار چگونه باید عمل کند این یک تعریف ساده از این معماری میباشد.
تاکنون ورژنهای مختلفی برای ARM ارائه شده است که به شرح زیر میباشد:
ARMv6: این ورژن از دستورالعملهای ۳۲ و ۶۴ بیتی پشتیبانی میکند و بیشتر میکروهای کرتکس M۰، M۰+ از همین ورژن میباشند
ARMv7: این خانواده از ویژگیهای جدیدی مانند NEON SIMD (Single Instruction, Multiple Data)، TrustZoneو Virtualization پشتیبانی میکند و بسیاری از میکروهای Cortex-M, Cortex-A, Cortex-R از این نسخه میباشند.
ARMv8: این سری از معماری ARM بیشتر از لحاظ کاهش مصرف انرژی و مقیاسپذیری برای استفاده در دستگاههای قابل حمل طراحی شده است.
ARMv9: این نسخه در سال ۲۰۲۱ ارائه گردید که پیشرفت چشم گیری در AI (هوش مصنوعی)، یادگیری ماشین، امنیت و مواردی همچون CCA و SVE داشت.
بیشترین استفاده از میکروکنترارهای معماری ARM از ورژنهای ۶ و ۷ است مانند میکروهای شرکت لازمه که بدونید که برای کار کردن در ورژنهای ۸ و ۹ ARM نیاز است که ابتدا با ورژن ۶ و ۷ به یک سطح بالایی برسید تا بتونید بهتر موارد اضافه شده در ورژنها بالاتر را فرا بگیرید.